jdr-3211_1_20190916_170339

Interview Johan Kragt

Bij JDriven werken Java Developers met een passie voor software engineering. Developers die het onderste uit de kan willen halen en de kennis die ze bij ons en onze klanten opdoen, met de community delen. In deze serie delen ze aan de hand van onze kernwaarden commit, develop en share hoe zij het werken bij JDriven ervaren. In deze editie het woord aan Johan.

Waar staat Commit voor volgens jou?

Voor mij staat commitment bij JDriven voor de commitment van en naar de mensen. JDriven heeft als missie om het niveau van software engineering naar een hoger niveau te brengen. Dat merk je al binnen het bedrijf. Er is een #Techdesk-Slack-kanaal waar iedereen continu deelt wat ze geleerd hebben en elkaar helpt met uitdagingen. Er worden heel frequent sessies georganiseerd over technologie maar het zit ook al in de gesprekjes die je aan de lunchtafel hebt. Die zijn heel persoonlijk, maar ook heel inhoudelijk over de techniek. Kortom, we zijn allemaal toegewijd om van elkaar betere developers te maken en elkaar naar een hoger niveau te trekken.


Wat betekent Develop voor jou?

Dat gaat om de kennisontwikkeling die je hier continu blijft doen. Vanuit eigen interesse, maar ook wat je bij de klant opsteekt en wat je collega’s doen. Als je dat in een kantoor bij elkaar gooit, broeit dat vanzelf tot mooie nieuwe dingen. Een goed voorbeeld is van mijn tijd bij JCore, tijdens de Java Magazine sessies die we daar hielden. Je pakt een artikel uit het magazine en gaat je daarin verdiepen. Dat heb ik destijds gedaan voor Blockchain in Java. Een collega was juist doorgegaan op de theorie erachter. Daar kwamen we net voor de presentatie achter, dus dat hebben we samengegoten en doorontwikkeld voor een talk op JFall. Zonder die samenwerking hadden we geen werkende oplossing gehad die we op JFall konden presenteren.


Er ontstaan hier dingen organisch en daar ga je samen op door om er weer van te leren. Dat wordt binnen JDriven ook gestimuleerd. Maar we vullen dit ook in richting klanten, want alles wat we hier van elkaar leren nemen we mee naar de klant om ze ook daar verder te helpen. Eigenlijk neem je de kennis en ervaring van 30+ consultants mee naar de klant, waardoor je als klant gebruik kan maken van de wisdom of the crowd die je intern niet hebt. Dat is ook de waarde van JDriven.


De derde kernwaarde is Share, wat is jouw invulling daarvan?

Voor mij is dat de ongedwongen manier waarop er binnen JDriven kennis wordt gedeeld. Een sessie geven is net zo waardevol als bij de lunch met een collega praten. Het loopt als een rode lijn overal doorheen en gebeurt hier van nature. Het is bijna moeilijk om hier geen kennis op te doen. Maar het mooie is ook dat we het op grote schaal delen met de community en klanten. Dat vul ik zelf bijvoorbeeld in door mijn bijdrage aan de nieuwe lesstof voor Novi Hogeschool. Volgens sommige schattingen verdubbelt het aantal developers elke vijf jaar. Dat betekent dat het aantal senior developers in verhouding steeds kleiner wordt. Daarom hebben wij eigenlijk een morele obligatie om kennis te blijven delen en elkaar te ontwikkelen. Dat lukt alleen als je op een constructieve manier de best practices met elkaar deelt. Dat doen we bij JCore, maar onze samenwerking met Novi is er ook een mooi voorbeeld van. Zo zorgen we ervoor dat toekomstige developers beter beslagen ten ijs komen en een springplank hebben naar de praktijk.


Meer weten? Bekijk onze #commitment naar jou als developer op deze pagina, kom naar één van onze MeetUps of bekijk onze vacature.