Vrolijke Framboos (2019)

Dit jaar vierde de Vrolijke Framboos zijn lustrum. Op vrijdag 30 augustus barste de competitie weer los.

Voor wie het nog niet weet, de Vrolijke Framboos is een code game waarbij je een uitdaging moet oplossen met een zo'n efficient mogelijk algoritme. En dit moet dan op een raspberry pi kunnen draaien. De code op de raspberry pi stuurt zijn "pogingen" naar een server en met het antwoord van de server kan jouw code dan verder.

Alle programmeertalen zijn toegestaan, zolang het maar op de pi te draaien is. Dit jaar hebben we de Raspberry Pi Zero W gebruikt.

Ook dit jaar had Pepijn weer een mooie uitdaging voor ons in elkaar gezet. We werden uitgedaagd om in zo'n kort mogelijke tijd zoveel mogelijk cijfercodes te kraken. De codes werden door de server gekozen uit de eerste 10.000 priemgetallen. Wanneer je een een poging naar de server stuurde, kreeg je een hint over de lengte van de code en eventueel een hint over de positie van een overeenkomstig getal in jouw code. Voorbeeld: de code op de server is "12345" en je stuurt als poging "44444". Je krijgt dan als antwoord terug dat de code 5 posities lang is en dat er op positie 4 een overeenkomst is. Deze info kan je dan weer mooi gebruiken om de lijst met mogelijke oplossingen te beperken. En dan natuurlijk zo efficient en snel mogelijk!. Op het grote scherm werd live de stand bijgehouden en een grote grid gepresenteerd waarop je kon zien wanneer er een code gekraakt was.

Na de uitleg van de de game konden we beginnen aan het bouwen van onze code, deze esten en op de pi zetten. Rond half acht was het tijd voor de finale. Alle pi's werden allemaal op 1 stekkerblok aangesloten en tegelijkertijd gestart. Alle ogen waren op het grote scherm gericht om te zien wie de eerste codes zou kraken. Robbert maakte een zeer voortvarende start, maar bleef op een gegeven moment steken. Jeroen maakte een mooie rustige start en stoomde met een steady pace door naar de eindoverwinning!. Gedurende de finale werd langzaam duidelijk dat er nog een mooie easter egg in de server zat. De codes in de finale ronde waren niet zo willekeurig gekozen als in de testrondes en langzaam werd er een tekst zichtbaar op het grid van de frontend op het grote scherm. De finale duurde een kwartier een aan het einde werd bijna de volledige tekst "Vrolijke Framboos 2019" zichtbaar.

Voor Jeroen (Bruinink) was het dubbel feest, een glansrijke overwinning en vijf jaar in dienst. Voordat al het coding en wedstrijd geweld los barstte werd Jeroen nog even in het zonnetje gezet. Met de wisselbeker en een gloednieuwe Nintendo switch kon zijn avond niet meer stuk.

Onder het genot van een (frambozen) biertje hebben we nog even lekker met elkaar gediscussieerd over de beste aanpak, het beste algoritme en welke programmeertalen gebruikt werden.

Voor Pepijn was dit de laatste keer dat hij de Vrolijke Framboos organiseerde en de game in elkaar heeft gezet. Pepijn, bedankt voor wederom een geslaagde Vrolijke Framboos!

Op naar de volgende editie...

Danny