SpringOne Tour Amsterdam

Wij, een gezellige ensemble van JCore en JDriven collega’s, hebben ons los kunnen maken van onze day2day werkzaamheden om twee dagen de SpringOne Tour mee te maken in Amsterdam. Met ‘wij’ bedoelen bedoelen we: Tim, Tom, Ties, Jacob, Johan, Ruud, Daan en Mathijs.

Voor de meesten van ons was het de eerste keer om naar een dagvullend programma te gaan van één specifieke partij. Voor aanvang was er enige scepsis over welke Pivotal-saus over ons heen gegoten ging worden. De line-up loog er echter niet om, de meeste sprekers zijn prominente contributers van verschillende onderdelen van het Spring framework.

Daarom zijn we vol frisse moed naar Amsterdam afgereisd om de conferentie bij te wonen.

Beide dagen kon je zien als een single-track conferentie.

Dag 1

Na een goed verzorgd ontbijt startte de conferentie met een opening van Michael Coté, een technisch marketeer. Leuk verhaal, goed gebracht, maar dit sloot niet zo goed aan bij de techies waar de zaal mee gevuld was.

“Event-Driven Architecture Traps” door Jakub Pilimon en “Consumer Driven Contracts” van Olga Maciaszek-Sharma en Marcin Grzejszczak waren een stuk minder slick qua presentatie, maar voor ons developers was het fijn om nu echt de code in te duiken. Concepten en problemen die een event gedreven systeem hebben werden goed naar voren gebracht door Jakub, samen met praktische tips om dit op te lossen. Zo werd ingegaan hoe personen vergeten kunnen worden in een event gedreven systeem waar events immutable zijn.

Marcin en Olga gaven een introductiesessie over Spring Cloud Contract met een aantal voorbeelden uit hun tutorials. Nuttig voor degenen die nog geen kennis van dit onderwerp hebben, er miste diepgang voor het publiek die al gebruik maken van deze contracts. Gemiste kans om eens te horen waarom dit framework zo lastig was opgezet, tevens reageerde Marcin op alle vragen hetzelfde: rtfm.

Matt Stine nam ons met “DDD and Microservices: Like Peanut Butter and Jelly” mee door op een vermakelijke manier met veel humor DDD haarfijn uit de doeken te doen; een verhaal om van te smullen.

Het middaggedeelte van de eerste dag was ietwat bijzonder van opzet. De “Pivotal Conversations” waren in twee tijdsblokken opgedeeld, waarin iedereen in drie groepen uiteen ging om het gesprek aan te gaan met de Spring experts; je kon dus in- en uitlopen bij verschillende onderwerpen. Voor ons een nieuw concept, maar helaas ook één die niet lekker werkte. Niet de beste vragen werden behandeld, maar de eersten die geroepen werden. De sprekers waren slecht te verstaan en er was geen balans tussen erg oppervlakkige vragen en vragen met te veel diepgang. Na de opgedeelde sessies kwamen we nog eenmaal bij elkaar waarna alle sprekers vanaf het podium vragen konden beantwoorden. Ook dit kwam niet helemaal goed uit de verf, omdat de vragen nog steeds diepgang en focus misten.

Gelukkig was de afsluitende borrel een gezellige bedoeling met hapjes en goede tapas!

Dag 2

Met verse croissants achter de kiezen schoven we op dag 2 voor het eerste praatje aan bij “Thinking Architecturally”, gegeven door Nate Schutta. Een vlotte spreker die ons op een prettige manier meenam in hoe hij als architect naar software ontwikkelingen kijkt. Niet direct toepasbare materie, maar goed om de dag mee te beginnen.

Lars Rosenquist en David Caron hadden daarentegen met “Deploying Applications using Pivotal Cloud Foundry” een minder sterk verhaal. Het gros van de tijd ging verloren in een sketch waarin de communicatie tussen development en operations werd uitgebeeld, inclusief alle bijbehorende vertragingen en frustraties. De laatste 5 minuten van de presentatie werd besteed aan het tonen van de intro pagina van de Cloud Foundry website. We hadden gehoopt op een meer inhoudelijk verhaal.

Na de koffiepauze was het de beurt aan Paul Czarkowski met “Kube your enthusiasm”. Alhoewel het geen onaardig praatje was, was het voor degenen die nog niets met Kubernetes gedaan hebben wat lastig te volgen. Een korte introductie in wat Kubernetes is en doet was voor hen waardevol geweest om het verhaal goed op te kunnen nemen. Voor de mensen met ervaring was het niet veel nieuwe informatie, maar Paul bracht het goed.

Christian Tzolov had daar een voorbeeld aan kunnen nemen. We weten niet of het de koffie was of de eerstvolgende trein die hij moest hebben, maar de vaart zat er goed in, iets te goed. Het verhaal over “Real-time Analysis of Data Processing Pipelines with Spring Cloud Data Flow and Micrometer”, was daardoor lastig te volgen. Wel waren we onder de indruk van de snelheid waarmee data pipelines op te zetten zijn, al blijft het de vraag hoeveel complexiteit van ons werd weggehouden.

Daarna was Dave Syer aan het woord met “How fast is Spring?”. Met grafieken en live coding toonde hij aan dat Spring zelf enorm snel kan starten. Het zijn de libraries die je gebruikt die de startup-tijd negatief kunnen laten uitslaan. Interessant verhaal, goed om dit in je achterhoofd te houden wanneer je weer een extra library wil toevoegen aan je project.

Mario Gray mocht de aftrap geven over reactive programming. Met zijn “Bootiful Reactive Testing” gaf hij een introductie hoe je reactive code kunt unit testen. Het grootste gedeelte van z’n presentatie was live test code schrijven. Jammer genoeg werkte z’n demo meerdere malen niet, waardoor z’n boodschap niet zo goed overkwam.

Als laatste kwam Josh Long aan het woord met “The Reactive Revolution”. Opnieuw een praatje over reactive programming. Josh ging eerst in op wat het was, en daarna toonde hij hoe je dit kon gebruiken met Spring 5. Zijn presentatie en coding skills zijn van een hoog niveau, waardoor dit een leuke afsluiter van de dag was.

Conclusie

Spring One Tour was vooral een mengelmoes van nieuwe inzichten gecombineerd met veel bekende info. De meeste sprekers hadden een tof en soepel verhaal, al zaten er ook wat chaotische en moeilijk te volgen praatjes tussen. Een aantal dingen, zoals het panel en de Pivotal conversations werkten helaas niet al te best. Dit mocht de pret echter niet drukken, want met het goed geregelde eten, de relaxte sfeer en een leuke groep collega’s waren het al met al twee geslaagde dagen.

De Pivotal-pagina met een aantal van de presentaties en naslagwerk:

https://content.pivotal.io/springone-tour-amsterda...


Tim, Tom, Ties, Jacob, Johan, Ruud, Daan en Mathijs