Oracle Code One 4 kids
Opeens was het zover, een maand voor de sessie kregen Jeroen en ik bericht om de workshop Building een robot with scratch te geven bij Code4Kids op het Oracle event Code One (vroegere JavaOne) in San Francisco.
Wat is er leuker dan een robot te laten doen wat je in de instructies zet en uitgevoerd wordt door een echt rijdende robot, de mBot. De mBot is een robot met een aantal sensoren zoals een sensor om afstand te meten en een line follower. Er zitten twee leds op die allerlei kleuren geprogrammeerd kunnen worden en hij kan nog wat simpele geluiden produceren. Het programmeren van de mBot gaat met de visuele programmeeromgeving Scratch. Hiermee kan je door blokken te slepen een programma maken.
De voorbereiding
Nu we wisten dat we de Oracle code 4 kids sessie gingen geven kwam de logistieke uitdaging om 20 robots te bestellen en in elkaar schroeven. De week ervoor een avond gaan schroeven met mijn vriendin en na een paar robots was de robot bouwstraat op stoom en werden ze uiteindelijk in 15 minuten geproduceerd. Facts 40 wielen + 80 schroeven + 40 line followers + 80 motoren = 200 schroefjes en 5 bakken koffie.
Robots moeten namen hebben dus er werden in korte tijd namen met een M geproduceerd en Martijn, Maartje, etc. waren geboren en de robots gelabeld.
Natuurlijk nog even allemaal test met Bluetooth of ze correct werken, een enkele schoot achteruit in plaats van vooruit. Het viel al op dat er twee verschillende Bluetooth modules waren en de nieuwere wilden niet koppelen met de programmeeromgeving. Na wat zoeken kwam ik erachter dat er een post was van 20 dagen geleden dat het niet mogelijk is om de nieuwere Bluetooth modules te koppelen.
We hadden nog maar twee dagen, dus de volgende dag ging het JDriven team aan de slag en werden andere modules besteld op basis van 2.4G met een dongel. Er gingen mensen verplicht bij de Mac te ontbijten om de bestelling op te halen, bedankt Bas. Na koppelen deden deze modules het gelijk, pfff gelukkig de kinderen gered.
Vervoer
De toch al niet erg kleine robots vervoeren, net 22 kilo in mijn koffer dus die mocht mee. Wat als ze vragen wat je met 20 robots gaat doen, kinderen (ver)maken ;-) Gelukkig ging dit allemaal goed en kwam de koffer goed aan.
Zaterdagochtend op pad om de even 120 AA batterijen te kopen want het leek ons geen goed idee om als bomber aangezien te worden als we zoveel batterijen in de koffer zouden proppen. Op naar “Batteries Plus Bulbs”, ook voor batterijen is er een speciale winkel voor in Amerika.
De sessies
We kwamen erachter dat de sessie niet bij het Moscone conferentiecentrum in de stad was maar bij het Oracle Conference Center in Redwood Shores, 45 minuten van het hotel. Zondagochtend gekeken naar de Uber taxi's en er stond dat die er om 7:15 kon zijn. Het was 6:30 en Jeroen stond onder de douche, omdat we er om 8 uur moesten zijn bestelde ik de taxi, dit werd als een razende naar 8 taxi's gestuurd en er zou er een over 5 minuten zijn... dat was wat vroeg. Met snelheden van een superheld heeft Jeroen zich gedouched, een paar minuten later in de taxi gesprongen en weg waren we.
Om kwart over zeven aangekomen op locatie bij een mega terrein van Oracle met vele gebouwen. Het eerste bord wat we tegenkwamen was Duke met een wegwerkers hesje ;-). De bewaking was er gelukkig al.
Twee sessies
Wegens uitval hadden we de eer om meer kinderen te leren programmeren en mochten 2x onze sessie verzorgen.
Even een zaal vol mBots installeren dat wonderbaarlijk in 1 keer goed ging, 60 batterijen plaatsen en gaan maar! De opening is begonnen waar Professor Eric Brown, de directeur van Alice, de kinderen een leuke inspirerende presentatie geeft om ze enthousiast te maken voor computers en programmeren. Zelfs de Atari spelcomputer wordt nog herkend door deze jongeren. Nu ze zijn wakker zijn kunnen we beginnen.
De workshops “Building and Programming a Robot with Scratch”
Al snel liep de zaal vol met kinderen op zoek naar een robot met hun eigen naam erop. Zoals iedereen weet hebben robots ook namen maar niet de naam van de kinderen 😉 Ze gingen in koppels van twee een robot programmeren, je kan niet vroeg genoeg beginnen met pair programming.
Na een korte introductie gingen ze gelijk aan de slag. Al snel waren de eerste opdrachten voltooid en kwamen er geluiden uit de computer. De volgende stap was de robot aansturen, zonder de handleiding te volgen (komt bekend voor, toch) werd de mBot aangesloten. Deze deed het niet en dat was maar goed ook anders waren alle robots van de tafel gereden.
Binnen zeer korte tijd konden alle mBots rijden en al snel werden de ledlampen tot politie zwaailampen omgetoverd en sirenes toegevoegd aan de robots.
De ene helft van de kinderen maakten een arena om robot-wars te spelen en de andere gingen verder om een autonoom rijdende robot te maken.
De eerste mishandelde was daar, het was Maartje met een wiel minder :-( Na een paar minuten schroeven was ze weer de oude en kon ze weer aan het werk. Aan het einde van de workshop gingen ze allemaal enthousiast en een stukje wijzer naar de volgende workshop. Er waren er zelfs twee die ‘s middags terug wilde komen om de autonoom rijdende robot te verfijnen.
Het was een geweldige en intensieve ervaring om zoveel kinderen enthousiast te maken voor ons fantastische vak. Wij gingen weer afgedraaid naar het hotel, op naar een week genieten en nieuwe kennis opdoen met technische sessies en workshops op Code One.
Michel