Masters of Java 2017

Een verslag door Ilja Booij

Op 1 november, de dag voor J-Fall, stond het officieuze Nederlands Kampioenschap Programmeren in Java op het programma: Masters of Java.

Tijdsdruk

Bas Knopper en ik werken al ruim een jaar samen in een team bij ICTU aan IVS-Next, het nieuwe systeem voor de verkeersleiding van de binnenvaart in Nederland [link naar ICTU-case], dus wij zijn aardig op elkaar ingespeeld.

Een programmeerwedstrijd is echter andere koek. Onder tijdsdruk, 30 minuten per opdrachten, moeten vijf opgaven gemaakt worden. Sommige rekenkundig van aard, andere met een specifiek stuk Java als onderwerp. Tijdens de opdrachten werd duidelijk dat een half uur best kort is en dat het behoorlijk lastig is om rustig te beredeneren hoe je een probleem oplost als de klok hard doortikt.

Teamwork

Een groot verschil met onze dagelijkse werkwijze is dat bij deze wedstrijd het er alleen om gaat dat je code precies doet wat het moet doen. Onderhoudbaarheid en duidelijkheid zijn totaal niet van belang en dat was voor ons even wennen. Naarmate de dag vorderde werd dat wel steeds makkelijker, ook omdat het samenwerken en taken verdelen erg goed verliep.

Met wisselend succes liepen we de verschillende rondes door, met als eindresultaat een 8e plaats van 25 teams. Net als vorig jaar ging oud-JDriven-collega Tom er samen met zijn teamgenoot vandoor met de beker.

Wijsheid achteraf

Bij vrijwel alle problemen kwamen we na afloop tot de conclusie dat we ze veel sneller en handiger hadden kunnen oplossen. Wijsheid achteraf. Tussen de opdrachten door was er gelukkig ook tijd om te ontspannen met de andere deelnemers, o.a. met alle aanwezige JCore-collega's.

Al met al was het erg leuk om mee te doen met Master of Java. Het is wennen om op een andere manier samen te werken. Maar oefening baart kunst, dus we vertrouwen erop dat als we volgend jaar weer meedoen we beter uit de startblokken zullen komen!