Joy of Coding

Vrijdag 24 mei stond de 7e editie van Joy of Coding op het programma. Joy of Coding is qua conferentie net iets anders dan de ‘traditionele’ conferenties en dat maakte het erg tof! Zo zijn alle sessies in dezelfde zaal (dus geen keuzestress) en zijn de onderwerpen net iets anders en sluiten aan bij het thema van de conferentie “Joy of Coding”. Plezier en passie in ons mooie vak staan hier centraal en dat kwam in de sessies ook naar voren. Binnen JDriven is passie en liefde voor het vak een van de belangrijkste drijfveren. Onder andere daarom is JDriven al meerdere edities sponsor van Joy of Coding!

Het was mijn eerste editie van Joy of Coding en samen met Riccardo was het een gezellige en vooral leerzame dag.

De eerste twee sessies van Angie Jones en Clive Thompson lagen goed in elkaars verlengde. Bij Angie lag de focus op de afwezigheid in het verleden van vrouwen in de IT en welke initiatieven er nu zijn om hier verandering in te brengen. Clive legde de nadruk meer op hoe ons vakgebied zich ontwikkeld heeft en waar we nu staan. We mogen ook met recht trots zijn. Beiden onderstreepten in hun sessie dat passie en vakmanschap hand in hand gaan en dat daardoor prachtige stappen zijn gemaakt.

Gedurende de dag wisselden de sessies zich in rap tempo af en vooral tijdens de Lightning Talks (5 min per talk) was het goed opletten. Hierbij is de sessie van Frederik Creemers over ‘Zooming In on Accessibility’ mij erg bijgebleven. Frederick kan zelf heel weinig zien en maakt voor zijn werk achter de computer gebruik van de screen ‘magnifiers’. Hij liet zien dat sommige websites hier totaal geen rekening mee houden en eerlijk gezegd had ik ook niet stil gestaan bij de beperkingen die dit met zich meebrengt.

De laatste drie talks waren voor mij echt het hoogtepunt van de conferentie. Eerst was Kenneth McAlpine aan het woord over Chiptunes. Chiptunes zijn elektronische tunes voor computer games. Kenneth liet zien hoe men in de jaren ‘80 en ‘90 met de beperkte hardware er toch in slaagde ‘geniale’ gamemuziek te maken. Zo liet hij onder andere zien hoe de tune van een van mijn favoriete C64 games Commando is ontstaan!

Hierna was het de beurt aan Martijn Verburg die met zijn Diabolical Developer op een cynische manier liet zien dat ‘Job Security’ het belangrijkste is voor een ontwikkelaar.

Zo is ook de term “Mortgage Driven Development” ontstaan ;-)

Als laatste was het woord aan Jason Scott. Jason was mij al meerdere malen opgevallen tijdens de conferentie in zijn pak met een motief van rode harten.

Jason werkt voor het Internet Archive en liet zien hoe vooral de softwarecatalogus in de afgelopen jaren is opgebouwd en hoe het werkt. Hierbij liet hij ook de uitdagingen zien die het met zich meebracht om deze historische software voor iedereen toegankelijk te maken. De talk had dusdanig veel impact op mij gemaakt dat ik de hele avond door de archieven ben heengegaan en meerdere classic C64 games direct vanuit het archief heb gespeeld. Wat mij betreft een aanrader voor iedereen.

Na de sessies konden we gebruik maken van een heerlijk gevarieerd buffet. Dit hebben we natuurlijk gedaan en onder het genot van een biertje hebben we de conferentie nog goed doorgesproken. Conclusie van mijn eerste Joy of Coding is dat het een heerlijke conferentie is met een ontspannen sfeer en een prima catering.

Erik