JavaLand 2024

Afgelopen week zijn onze JDriven collega's Alexander Chatzizacharias en Hubert Klein Ikkink naar Javaland geweest. Lees hier over hun ervaringen.

"Javaland is een community gedreven Java conferentie in Duitsland. Nadat 9 jaar lang de locatie het pretpark Phantasialand was is de editie van het tweede lustrum neergestreken op de Nürburgring. De conferentie duurt twee volle dagen gevolgd door een dag waar trainingen tegen extra betaling gevolgd kunnen worden. Er zijn een hoop presentaties om uit te kiezen, want er zijn ongeveer 9 tot 10 parallelle sessies per uur. Een nadeel is wel dat 80 tot 90% van de presentaties in het Duits is en de andere 20 tot 10% in het Engels. Nou is het wel zo dat hoe technischer het onderwerp hoe makkelijker het ook in het Duits is te volgen, omdat er dan ook veel herkenbare concepten en naamgeving voorbij komt.

Het leuke van Javaland is ook dat het georganiseerd wordt door Duitstalige Java user groups (JUG). En je merkt dat ook aan de inhoud van de presentaties die veel (technische) inhoud hebben en praktijk ervaringen delen met de deelnemers.

A fun and absurd introduction to Vector Databases

Alexander presenteerde zijn goed ontvangen sessie "A fun and absurd introduction to Vector Databases". Hij weet met behulp van op gaming gebaseerde voorbeelden duidelijk te maken wat een vector database is en wat de valkuilen. Zo laat hij duidelijk zien via een live 3D model hoe vectors worden opgeslagen en hoe een zoek actie leidt tot een resultaat. Ook was het heel leuk om te zien hoe het publiek meedeed om te kijken welke wapens een "wizard" moest gebruiken om een "thug" te verslaan. Deze presentatie is zeker de moeite waarde om te bekijken. Dit kan online (bijvoorbeeld Devoxx 2023), maar ook zeker nog op andere conferenties dit jaar (bijvoorbeeld Goto Amsterdam).

Groovy en Clojure

Hubert mocht spreken over Groovy en Clojure, twee JVM talen die hun eigen paradigm hebben om code te schrijven. Groovy heeft dynamische aspecten die het mogelijk maken op tijdens het uitvoeren van een applicatie nog gedrag aan te passen of toe te voegen. Ook is het mogelijk bij het compileren nog extra code toe te voegen aan de byte code die gemaakt wordt. Clojure is een totaal functionele taal en heeft een LISP syntax. Hierdoor is de syntax totaal anders dan wat we gewend zijn met Java, maar als je het eenmaal doorhebt is het ook heel elegant en intuïtief. Met heel veel code voorbeelden heeft hij al deze verschillende concepten in 1 uur en 3 kwartier uit kunnen leggen.

Unieke locatie

De Nürburgring is natuurlijk een racebaan en dat is wel een unieke locatie voor een conferentie. Er waren bijvoorbeeld sessies in zalen met uitzicht op de racebaan, in het museum tussen de tentoongestelde auto's, maar ook in grote conferentie zalen. Elke zaal had wel iets unieks. Op de avond van de eerste dag waren er verschillende activiteiten zoals karten, een rondleiding achter de schermen van de racebaan en een bustocht over het hele circuit mogelijk. Verder was er ook een expositie over de geschiedenis van de Nürburgring en waren er verschillende race auto's uit oude en nieuwe tijden te bewonderen. Vergeleken met de locatie van voorgaande edities, Phantasialand, vond ik het wel iets minder knus en gezellig.

Net als voorgaande jaren was het eten en drinken ook weer goed geregeld (afgezien van 1 locatie waar het eten helaas om 19 uur op was). Op meerdere locaties is het mogelijk gedurende de dag te eten (van currywurst met friet, tot wafels, pizza, soep en een buffet) en drinken is ook overal te vinden.

Al met al blijft Javaland een leuke conferentie waar veel valt te leren. Vanuit Utrecht is het ongeveer 3 1/2 uur rijden en je komt in een unieke wereld van de Nürburgring met mede developers die allemaal iets nieuws willen leren."