Javaland 2018

Door Erik Pronk

Op 13 en 14 maart 2018 stond een van de grotere conferenties in Europa weer op het programma: Javaland. Javaland wordt sinds jaar en dag gehouden in het pretpark Phantasialand in Brühl. In deze bijzondere omgeving werden dit jaar een recordaantal van 1900 bezoekers getrakteerd op een overvloed aan Java sessies en een avond met attracties.

De aankomst in Duitsland

Vanuit JDriven vertrokken we op 11 maart naar Duitsland met een delegatie bestaande uit Bas Knopper, Pepijn de Jong, Rob Brinkman en ik, Erik Pronk. Eenmaal aangekomen in Phantasialand konden we meteen in ons hotel Matamba terecht. Het hotel ligt direct aan het park en de kamers zijn zo opgezet dat je elkaar echt goed leert kennen. Op de dag van de aankomst zijn we op zoek gegaan naar de echte Duitse gezelligheid dat gevonden werd in de authentieke Duitse Bierstube van Gunther. Hier hebben we heerlijk aan een schnitzel met bier en schnaps gezeten onder het genot van de Duitse Schlagers.

Dag 1

De eerste conferentiedag stond in het teken van de regen en het zoeken naar de juiste zalen. Zeker voor niet-Duits sprekende gasten was het een puzzel om interessante sessies te vinden en deze op elkaar aan te laten sluiten. Uiteindelijk is het gelukt maar waren we niet allemaal even gelukkig in de sessie die we hadden uitgezocht. Door de organisatie werd goed voor de inwendige mens gezorgd; we konden alle eettentjes in Phantasialand langs voor een voedzame maaltijd. Het hoogtepunt van de dag was het avondprogramma waarbij er diverse attracties open waren en het geheel afgesloten werd door een prima live band.

Dag 2

De tweede dag begon vroeg, samen met Bas liep ik een heerlijk stukje door de Duitse natuur als voorbereiding op de aanstaande Roparun. Hierna stond de dag voor mij in het teken van de sessie die ik samen met Alexander zou verzorgen over Virtual Reality en Java. De sessie stond gepland op 13:15 in de Rotunde en de zaal liep goed vol. Samen met Alex hebben we de mensen in 45 minuten meegenomen door Virtual Reality en hoe je hiervoor kan programmeren. De sessie verliep goed en er was een goede interactie met het publiek. De beoordeling was er ook naar; ruim 50 mensen hadden onze sessie beoordeeld met als gemiddeld cijfer een 2,9 (van maximum 3)! Nadat we onze sessie hadden afgerond werden we nog geïnterviewd door Yolande Poirier van Oracle voor Nighthacking. De techniek ging niet helemaal goed tijdens het interview maar het was weer een leuke ervaring.

Na 2 dagen heerlijk in Phantasialand te hebben doorgebracht was het weer hoog tijd om weer terug te gaan naar Nederland en Javaland af te sluiten!

Auf Wiedersehen,

Erik